Tuesday, April 13, 2010

Aku..Malam..dan Bintang..

Bismillahirrahmanirrahim,,
In the name of Allah, the Most Gracious the Most Merciful.


Lupakan sebentar facebook..
lupakan sebentar ym..
lupakan sebentar hiruk pikuk dunia..
lupakan sebentar jeritan-jeritan kelalaian..

Sudah lama ana tidak menjengah langit malam. Langit malam yang seringkali memberi sebuah ilham kepada ana..seringkali membantu ana melihat dari persepsi yg berbeza. Suatu kerinduan pada kepekatan itu..kepekatan malam yg memberi seribu pencahayaan.. Pencahayaan yg mengajar sebuah definasi. Definasi untuk fikiran yg sedang bermonolog dalam gelap malam.


Tidak dapat ana nafikan, ana amat tertarik pada bintang. Bintang yg jauh di atas sana. Terselit bercahaya disebalik kegelapan itu. Melihat langit malam dipenuhi bintang sememangnya membawa suatu perasaan yg tidak dapat ana huraikan. Terdapat sahabat ana yg mengatakan mengamati bintang dalam kelarutan malam itu suatu hobi untuk mereka yg suka berfantasi dalam realiti..tidak kurang juga yg mengatakan ianya untuk mereka yg suka bermonolog tanpa mencari jawapan. Apapun persepsi mereka, bagi ana menyesatkan diri bersama2 kilauan bintang yg terletak beribu-ribu tahun cahaya itu memberi suatu kelapangan, memberi suatu kesedaran...membuka lembaran keinsafan. Ianya membawa makna yg tersendiri.

Malam ini, sekali lagi ana menyepi dalam kegelapan.. Menjadikan bintang sebagai teman diri. Mengamati kesejukan tatkala jam menunujukkn pukul 00.00am. Melihat ke dada langit, mengintai bintang demi bintang. Sungguh cahaya itu mendatangkan kedamaian dalam hati ana. Terdetik di kalbu ini, andai dapat ku gapai satu bintang..mencuba mencapai sesuatu yg xmungkin tergapai. mencuba berfikir sesuatu yg tak mungkin terfikir. Mencuba mengurai sesuatu yg tak mungkin terurai.


Ya Allah..betapa luasnya alam ciptaan-Mu, membuat kusedari betapa kerdilnya diriku ini. Ampuni aku Ya Allah atas segala kekhilafan ku di bumi-Mu. Sesungguhnya aku hanyalah hamba-Mu yang tak lepas dari kesilapan.


2 comments:

  1. Great :)

    Jom ambil award di blog saya..

    ReplyDelete
  2. Melihat bintang boleh menyedarkan diri kita..betapa kerdilnya kita di sisi ALLAH S.W.T..

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...