Saturday, December 29, 2012

When December End ~Winter Child~



When December end,,
somewhere on earth there still a winter,
somewhere else there is a flood..
there is a part of earth,,
the sun still heat up the sky,

When December end.
its indicator to start of new year,,
maybe the new resolution,,
perhaps the new era,
or increase in the age maybe..

When December end,,
there will be January of new year,,
new age by year approximately,,

yet... I feel like I'm a child

But when someone ask who want to be young,,
then my answer will be myself,,
that make me realise,, I'm not a child,,
because child always want to grow older...


Regardless whether it’s spring,summer,autumn, or winter
Always clear and clean
 
 this beautiful you
clean like snow






Monday, December 3, 2012

Best Korean Drama 2012


Memandangkan aku sekarang mempunyai masa terluang yang sangat banyak.. maka banyak la drama-drama yang berjaya aku habiskan sepanjang percutian ni. Untuk kali ni aku akan recap top 3 drama dari korea yang telah nominated untuk korean drama award yang akan di umumkn keputusan penuh pada tahun hadapan... list ni bukan daripada aku tapi dari undian orang ramai ye =)


1. Faith / The Great Doctor..

Dekat korea drama ni menggunakan nama Shinui,, ataupun faith.. tapi bila di komersialkan, tukar pulak jadi the great doctor. Mendapat undi lebih 4000 dalam masa seminggu undian di buka.. Really tell how strong this drama right?


Bertemakan cinta time travel mengisahkan seorang general dari zaman dinasti Goryea, Choi Yong yang merentas masa ke tahun 2012 untuk mendapatkan seorang doktor demi menyelamatkan nyawa permaisuri yang yang tercedera sewaktu perjalanan untuk pertabalan di raja.. Kalau korang tak pernah mengetahui sejarah General Choi Yong yang terkenal kat korea tu, boleh baca kat sini..

Kalau korang berminat dengan lakonan lee min ho dalam boys Over Flower, Personal Preferance mahupun City Hunter,,dalam drama ni Min ho memegang watak General Choi Yong,, tak banyak bezanya dengan watak Lee Yoon Sung dalam City Hunter,,, masih lagi seorang mesin bunuh yang hebat..

Bagi aku apa yang menarik dalam drama ni ialah chemistry yang di wujudkan antara Dr. Yoo Eun Soo yang di lakonkan oleh Kim Heo Seon dan juga Choi Yong (Lee Min Ho).. tapi ending dia agak twist sikit..



Aku memang recommend cerita ni.. 20 episode yang penuh dengan scene-scene menarik..

2. Arang And The Magistrate..

Akhirnya, sesuatu yang segar dari korea,,, tiada kene mengena dengan time travel mahupun story mengenai raja2,,,  Plot cerita yang sangat unik.. apa tak nya,, pernah tak korang terfikir mengenai cerita dari persepsi seorang hantu??? *penjodoh bilangan untuk hantu "seorang" ke*


Arang and the magistrate (Alangsattojeon)   mempunyai keunikan tersendiri.. Cerita bertemakan romantik, fantasi dan juga supernatural.. berkisar seorang gadis yang merupakan anak hakim di sebuah daerah terpencil yang mati dengan penuh misteri. Selepas kematiannya, roh gadis tersebut bangkit tetapi hilang ingatan, dan di gelar Arang di kalangan hantu-hantu.. hidup sebagai hantu yang berkeliaran selama 3tahun, akhirnya Arang membuat keputusan untuk mencari punca kematiannya dan mengingat kembali kisah hidupnya..

Untuk mendapat pembelaan kepada kematiannya, Arang telah mendampingi seorang hakim yang mempunyai kebolehan berkomunikasi dengan hantu ataupun roh.. Setelah itu,, kisah hidup Arang mula terurai sedikit demi sedikit. Arang mula mengingat kisah hidupnya, namanya dan juga perangai nya ketika hidup. Ketika hidup, Arang merupakan gadis yang pendiam, menjaga tertib, dan telah bertunang sebelum di temui mati dengan keadaaan sangat misteri dan  diselubungi perkara-perkara ritual ataupun mistik.Get it??


bagi aku, plot cerita ni sangat menarik,, segar, sesuatu yang unik. Jika anda mengangap drama ini memaparkan kisah hantu yang seram-seram, sangkaan anda meleset. Arang merupakan hantu yang sangat ceria dan degil.,,..dan.... Arang sangat sweet okayy. tema cinta antara Arang ketika hidup dengan tunangnya dan juga Arang yang telah mati  dengan hakim sesuatu yang sangat menarik..

Antara drama korea yang menarik hati aku sepanjang tahun ni. Satu ungkapan untuk cerita ni.. Arang make this drama really beautiful in its own way

3. Innocent Man

Tajuk cerita ni sebenarnya Sesang Eodiedo Eobneun Chakhan Namja (the Nice Guy Never Seen Anywhere In The World), di komesialkan dengan nama Innocent Man.. Mendapat undian 3000++ dalam masa seminggu,., seribu kurang daripada Faith. 

Membawa tema melodrama, berkisarkan seorang lelaki yang ingin membalas dendam kepada perempuan yang di cintai nya melalui perempuan lain. sesuai dengan konsep melodrama, drama ni lebih banyak bermain dengan kata dan emosi.


kalau ikut pendapat aku, cerita ni mempunyai turun naiknya dan aku kategorikan sebagai biasa-biasa je. Episode pertama agak menarik dengan memaparkan watak Kang Ma Ru (Song Joong Ki), seorang pelajar kedoktoran tahun ke 3 meninggalkan pengajiannya semata-mata untuk menyelamatkan kekasihnya Jae Hee (Park Si-Yeon) yang telah membunuh orang dengan tidak sengaja.

Setelah keluar dari penjara, kehidupan Ma Ru mula kehilangan arah dan di takdirkan semula untuk berjumpa dengan Jae Hee tetapi keadaan telah berbeza. Jae Hee telah berkahwin dengan Direktor sebuah syarikat ternama dan mempunyai seorang anak tiri, Suh Eun Gee (Moon Chae Won). Untuk membalas dendam kepda Jae Hee, Ma Ru telah menggunakan Eun Gee, tanpa di sedari dirinya telah jatuh cinta dengan eun Gee. Plot cerita ni berkembang apabila Ma Ru membiarkan dirinya terlibat dalam kemalangan dengan Eun Gee  kerana telah hilang semangat untuk terus hidup. kemalangan tersebut membuatkan Eun Gee hilang ingatan secara total dan Ma Ru mendapat kesan sampingan pada kepala. sehingga akhirnya Ma Ru menyelitkan harapan di dalam hati,  
"semoga di kelahiran yang akan datang, aku akan bertemu dengan Suh Eun Gee lagi dan pada saat itu aku ingin bercinta denganya seperti layaknya orang biasa-biasa, dan mulai nya dari awal" (Innocent Man eps 20,kang Ma Ru,2012)


Perjalanan cerita ni agak lambat berbanding Faith mahupun Arang. Lebih banyak bermain perasaan dan kata. One word untuk cerita ni.... Suh Eun Gee.. Chae Won yang membawa watak Eun Gee yang baru sahaja menerima korean best actress award dan juga best couple award pada tahun 2011 menerusi drama Princess' Man sekali lagi menunjukkan kemampuan berlakonnya. Kali ni Chae Won cuba menonjolkan watak Eun Gee yang degil,mandiri. penuh dengan kebencian dan ketidakpercayaan serta mempunyai pandangan yang menakotkan melalui ekor mata..menggoda tuuu...auwww..


Tapi rasanya watak Princess Se Ryung yang dilakonkan Chae Won dalam Princess' Man tu lagi hebat. Yupp..dalam banyak-banyak drama korea yang aku tengok, Princess' man paling best aku rasa,.. sebab tu lah menang best korean drama award untuk tahun lepas kan..



#aku bukan peminat drama korea ke apa, aku just tengok apa yang best bagi aku.. kalau hari ni aku tengok drama korea, mungkin besok lusa aku tengok drama dari thai, filipine. zimbabwe pun mungkin =)



Wednesday, November 21, 2012

Aku Bukan Kau dan Kau Bukan Mereka


Lebih separuh dari percutian akhir semester di lalui.. tinggal sebulan lebih je lagi untuk menyambung perkuliahan.. well,, everyday in the holiday is a nice day.. bangun pagi tanpa sebarang beban,,, tidur malam tanpa perlu memikirkan ada test mahupun exam ataupun assignment yang perlu di siapkan... berehat-rehat dengan tenang sambil menukar siaran tv satu per satu.. indahnye hidup!!

Ya,, terlalu indah dan tenang,, sampai kita semua terlupa ada saudara kita di tanah seberang sana di hujani peluru-peluru,,, hospital-hospital di sebelah sana di penuhi mangsa-mangsa pengeboman,, kanak-kanak di bawah langit sebelah sana di label sebagai penyambung generasi pengganas... keluarga-keluarga di pelusuk sebelah sana kehilangan mata pencarian dan tempat berlindung..

Sedang mereka dalam ketakutan,, manusia-manusia di bawah langit sebelah sini di hidangkan dengan Anugerah Industri Muzik,, AJL,,, dan berbagai-bagai lagi rancangan yang melupakan diri kita sejenak dari penderitaan masyarakat sebelah sana...

"masyarakat di timur tengah memang ganas berbanding bangsa lain,... politik mereka kucar-kacir,, serangan Israel ke atas bumi Gaza adalah kerana politik..Hamas telah menjadi dalang serangan terhadap orang awam"

Mengapa segelintir kita mangatakan begitu??

Kerana kita bukan mereka... 

Kita tidak pernah merasai apa yang mereka rasai,,,, kita tidak pernah melihat orang awam yang tidak tahu-menahu di bunuh,,,, kita tidak pernah terfikir anak kita akan menjadi mangsa kepada peluru-peluru,,, kita tidak pernah melihat rumah yang kita duduki menjadi abu kerana di bom,, kita tidak pernah mendengar hospital-hospital negara kita sesak dangan orang-orang yang tidak lengkap anggota badan,, dan kita tidak pernah melihat tanah yang kita pijak merah berlumur darah manusia!!

"aku dah update status kat fb.. I hate Israel... aku dah tweet,, save gaza!... aku dah post gambar boikot barang itu dan ini"

tapi sudahkah aku mengangkat tangan berdoa untuk mereka di sana?? aku hanya memerangi mereka di laman sosial.... aku hanya menunjukkan cintaku pada saudara ku melalui jaringan sosial tetapi cinta itu sama sekali tak bertaut di hati..

Kerana aku masih mengganggap aku bukan kau yang bersifat extrimis!.. aku bukan mereka yang sentiasa bermandi darah... kanak-kanak yang menangis itu bukan anak mahupun adikku... tanah yang di ceroboh itu bukan tanah ku.. peluru dan bom-bom itu bukan di tujukan kepada ku!

kita melihat wajah mereka berbeza dengan kita,, kulit mereka sedikit berbeza warna,,, rambut mereka juga berbeza,, mereka bertutur dengan bahasa yang berbeza,,,,

sehingga kita terlupa mereka mempunyai darah yang sama merahnya dengan kita,, mereka mempunyai detak jantung yang seirama dengan kita,,, mereka merasai kesakitan yang sama dengan kita apabila terluka,, mereka merasai kesedihan yang sama dengan kita apabila kehilangan,, mereka mahukan keamanan yang sama dengan kita,,, mereka mahukan kenyamana tanpa sebarang bunyi letupan..sama seperti kita,,,

Mereka juga manusia.. sama seperti kita.... tiada bezanya nilai darah aku, kau dan mereka,.. dan yang paling penting,,, kita dan mereka memandang ke arah kiblat yang sama, percaya akan pegangan yang sama,

Bukankah setiap muslim itu adalah bersaudara, tapi mengapa tidak kita merasakan anak yang menangis berlumur darah itu adalah anak kita??


seberapa tebalnya sifat aku bukan kau,, dan kau bukan mereka ada dalam diri kita sehingga kita tidak merasakan bahawa yang dalam ketakutan itu adalah saudara kita??


kita mungkin tidak mampu memaksa genjatan senjata di lakukan kerana kita tiada kekuasaan politik, kita mungkin tidak mampu memberi terlalu banyak bantuan dan memaksa pihak yang bertanggungjawab menghentikan serangan kerana kita tiada kekuasaan ekonomi..

Tetapi terlupakah kita,,, kita masih mampu berdoa untuk mereka di setiap langkah kita.. kita masih mampu berdoa untuk mereka dalam setiap sujud kita.. jika kita yakin kita bukan sampah yang tak mampu berbuat apa-apa,, mengapa tidak kita mengangkat tangan kita,, berdoa untuk kesejahteraan mereka?

kerana  doa itu adalah senjata yang paling ampuh,,, bagi setiap mukmin yang percaya







Wednesday, November 7, 2012

Soar Into the Sun (Must Watch Korean Movie)


Bosan di suapkan dengan kebodohan filem melayu dekat wayang? Tengok senarai tajuk film melayu yg di tayangkan sekarang,, "Budak Pailang",, "Apa Celoq Toqqq",,, tengok tajuk pun dah macam bodoh semacam ye dakk?? nak tengok cerita orang putih pulak dah selalu sangat? Jom kita tukar selera...

Apa kata korang try tengok cerita ni.... Soar into the Sun.. Soar into the Sun ni merupakan film aksi jet fighter dari korea selatan,, yeaa! jom kita teruskan dasar pandang ke timur.


Summary cerita ni :


"A South Korean Elite Black Eagles Air Force pilot Tae-hun finds himself transferred to a combat flying unit after a cocky, unplanned, and dangerous air show demonstration. On the first day of his transfer to F15K, he meets Cheol-hui, the unit's own top gun. Tae-hun is free-spirited, whereas Cheol-hui plays by the rules, and the two come into conflict almost immediately. However, Tae-hun quickly befriends his other colleagues: Dae-seo, Yu-jin, and Seok-hyeon. He also falls in love with Se-yeong, who is in charge of maintenance. Tae-hun continues his free-spirited ways and his antics get suspended from duty. Then one day, reconnaissance mission turns into an unexpected incident, ending in Dae-seo's untimely death and Seok-hyeon's disappearance. Initially blaming Cheol-hui for the tragedy, he and Tae-hun eventually come to an emotional understanding. Now the F15K make preparations to stop a war and rescue their missing comrade."

Macam best kan?? Cerita ni menggunakan konsep yang biasa di gunakan oleh film2 or drama-drama korea yang bijak mewujudkan unsur-unsur konflik dalam plot dan pada masa yang sama menyelitkan kisah cinta yg sweet-sweet sampai boleh kena diabetes tu.

Seperti yang kita sedia maklum, industri hiburan korea telah memberi harapan palsu kepada gadis-gadis seluruh dunia dengan memaparkan lelaki yang memang romantik gila sampai perempuan2  kat luar sana berharap akan berjumpa dengan lelaki yg sweet macam dalam cerita tuu .. lelaki-lelaki seluruh dunia pun turut di beri harapan palsu dengan memaparkan watak-watak awek yang sangat sweet, kebudak-budakan, manja separuh bodoh dan degil tapi pada masa yang sama sangat tabah mengharungi liku-liku hidup.... okayyyyy.. girlfriend or boyfriend macam ni tak wujud kat dunia nyata dan korang tak mungkin jumpa di alam realiti//

Berbalik kepada cerita "soar into the sun",, jom kita tengok muka-muka yang mewarnai film ni..

                                                                  ~rain, hero cerita ni


~so-yeong, who in charge in maintanance~..
tarikan utama untuk ke wayang


okayy.. cukup post gambar..tak boleh post gambar banyak-banyak, korang ni bukan boleh percaya sangat



Kalau anda yang tengah kebosanan tu merasa film ni menarik, serbu lah pawagam-pawagam berhampiran anda







Monday, November 5, 2012

Junko Furota - Mangsa Seks Paling Malang



Junko Furota.. Korang pernah dengar tak nama ni? Entah macam mana aku google-google boleh terkeluar pulak nama ni..Mesti ramai antara engko orang semua pernah terbaca kisah Junko Furota kan..


Junko Furota ni termasuk dalam kes jenayah paling kejam dunia. Beliau telah diculik, didera, dirogol dan dibunuh selama 44 hari oleh 4 orang pembunuh. Aku try search pasal junko furota ni, tapi mostly maklumat pasal dia dalam bahasa inggeris ataupun Jepun.. so aku decide  untuk alihkan ke bahasa melayu dan post kat sini..

Menurut maklumat yang aku google dan aku translate mengikut kefahaman aq, Junko Furota ni dilahirkan pada 22 November 1972. Berasal dari Misato, wilayah Saitama. Pada 25 November 1988, ketika berusia 16 tahun, beliau telah diculik oleh 4 orang lelaki. Mereka membawanya dan kemudian mengurungnya di kediaman keluarga Kamisaku, iaitu salah seorang penculik beliau. Rumah tersebut terletak di Ayase, di daerah Adachi, Tokyo.

Untuk menutup perbuatan mereka, salah seorang daripada penjenayah tersebut menyuruh Junko menghubungi ibubapanya dan memberitahu bahawa beliau telah lari dari rumah dan sedang berada dengan temannya dan ‘tidak dalam bahaya’

Nama penjenayah yang menculik Junko:
  • Hiroshi Miyano (宮野裕史 Miyano Hiroshi) (Pesalah pertama. Telah menukar namanya kepada Hiroshi Yokoyama setelah dilepaskan dari penjara(横山裕史 Yokoyama Hiroshi))
  • Jō Ogura (小倉譲 Ogura Jō) (Menukar namanya kepada Jō Kamisaku (神作譲 Kamisaku Jō?))
  • Shinji Minato (湊伸治 Minato Shinji)
  • Yasushi Watanabe (渡邊恭史 Watanabe Yasushi)
  • Tetsuo Nakamura (中村哲夫 Nakamura Tetsuo)
  • Kōichi Ihara (伊原孝一 Ihara Kōichi)


Sebab apa aku cakap kes Junko Furota ni paling kejam dan sadis??? Cube banyak apa yang di alami Junko Furota dalam tem,poh 44hari penculikannya..lepas tu korang nilai sendiri sadis tak sadis.

HARI PERTAMA:
Diculik.
Dirogol (lebih daripada 400 kali)
Kebuluran dan kekurangan nutrisi
Makan lipas untuk makanan dan minum air kencing sendiri
Dipaksa onani
Dipaksa berbogel di hadapan penculiknya
Dicucuh dengan pemetik api
Dubur dan kemaluannya dimasukkan objek asing

HARI SEBELAS:
Dipukul berulang-ulang kali
Mukanya dihadapkan ke lantai konkrit dan penculiknya melompat di atas kepalanya
Tangan diikat ke syiling dan badannya dijadikan punching bag
Hidungnya dipenuhi darah yang banyak sehingga hanya dapat bernafas melalui mulut
Alat pengangkat berat dijatuhkan ke atas perutnya
Muntah ketika cuba minum air (perutnya tidak dapat menerima air)
Cuba melarikan diri dan dicucuh rokok di lengannya
Dituang cecair mudah terbakar di atas kakinya, kemudian dibakar (barangkali untuk mengelakkan dia melarikan diri)
Botol dimasukkan ke dalam duburnya, mengakibatkan kecederaan

HARI 20:
Tidak dapat berjalan dengan betul kerana luka terbakar yang teruk di kaki
Dipukul dengan buluh
Duburnya dimasukkan mercun dan kemudian dinyalakan
Tangan dihempap dengan objek berat dan kukunya dipecahkan
Dipukul dengan kayu golf
Rokok dicucuh ke dalam kemaluan
Dipukul dengan batang besi berulang kali.
Dipaksa tidur di balkoni dalam cuaca musim sejuk
Batang besi pemanggang untuk memanggang ayam dimasukkan ke dalam kemaluan dan dubur mengakibatkan pendarahan

HARI 30:
Lilin panas dititiskan ke muka
Kelopak mata dibakar dengan pemetik api
Dicucuk jarum di bahagian dada
Puting buah dada kiri di potong dan dihancurkan dengan playar
Mentol lampu yang panas dimasukkan ke dalam kemaluan
Pendarahan yang teruk di kemaluan akibat dimasukkan gunting
Tidak boleh membuang air kecil dengan baik
Kecederaan yang teruk sehingga mengambil masa satu jam untuk turun dan pergi ke tandas
Gegendang telinga mengalami kerosakan yang teruk
Saiz otak mengecut

HARI 40:
Merayu penyeksanya “membunuhnya dan membiarkan semuanya berakhir”

I JANUARI 1989:
Menyambut tahun baru bersendirian.
Badannya sudah hilang rupa dan fungsi asal.
Tidak dapat bergerak daripada lantai.

HARI 44 (HARI KEMATIAN):
Penculiknya memukul tubuhnya dengan batang besi angkat berat, menggunakan alasan kalah bermain mahjong untuk berbuat demikian. Junko berdarah dengan sangat teruk di mulut dan hidungnya. Mereka membakar muka dan matanya dengan lilin.
Cecair pemetik api disimbah ke kaki, tangan, muka dan perut, kemudian api dinyalakan. Seksaan terakhir Junko ini mengambil masa lebih dua jam. Tidak lama kemudian, Junko meninggal dunia dalam kesakitan.

Setelah kematian Junko Furota, pembunuh-pembunuhnya menyangkakan dia berpura-pura mati, lalu membalut mayatnya dengan selimut dan menyumbatnya ke dalam beg pakaian. Setelah itu, mereka memasukkan beg itu ke dalam tong dram 55 gelen dan membancuh simen ke dalam tong itu, dan membuangnya ke sebuah saluran di tanah terbiar di Koto, Tokyo. 


Sebenarnya, masa penculikan ni, ramai yang tahu Junko Furota di sembunyikan di mana dan oleh siapa, tapi tiada yang berani tampil kerana salah seorang dari penculik adalah pemimpin rendah Yakuza... Sesipa yang melaporkan kes ini ke pihak berkuasa akan di ugut bunuh oleh pemimpin yakuza tersebut...

Apa yang paling menyakitkan hati, Penjenayah tersebut tidak dikenakan tindakan yang berat. Mereka juga cuma didakwa atas ‘mencederakan anggota badan sehingga membawa kematian’ dan bukannya ‘pembunuhan’. Keluarga Junko cuba membawa kes tersebut semula ke mahkamah, tetapi gagal di sebabkan pengaruh Yakuza yang sangat hebat sehingga undang-undang Jepun tidak mampu berbuat apa-apa pada ketika itu.. Mereka hanya dikenakan hukuman maksimum penjara 4, 6 dan 8 tahun masing-masing, dan penjara 20 tahun kepada ketua penjenayah tersebut.

 So, absolutely-is memperingatkan pembaca semua supaya melindungi anak-anak, adik beradik daripada menjadi mangsa kejadian seperti ini. Semoga Allah melindungi kita semua.




Friday, November 2, 2012

Upgrade To Windows 8 Done


Seperti yang korang sume dah tahu, microsoft telah melancarkan versi OS terbarunya, Windows 8..
Rasanya tak perlu nak buat review pasal windows 8 ni.. Microsoft dah buat review yang lengkap dah.

Memandangkan sekarang ni microsoft buat promosi untuk windows terbarunya tu,, aku yang mudah terpengaruh dengan iklan ni pun mengupgrade OS 7 ke 8.





Tak susah pun nak upgrade ni kalau OS asal korang tu windows 7.. Korang boleh terus upgrade tanpa kehilangan setting mahupun software yang dah di install. Tapi sebelum tu check la dulu compatibility hardware dengan software korang tu dulu ye. Windows upgarde assistant untuk check compatibility ni dah di sediakan dekat laman web rasmi microsoft.

Lepas tu korang boleh lah decide nak upgrade tak.. tapi kalau rasa-rasa pc or laptop korang tu dah macam semacam je,, better format dulu.. baru smooth sikit..

Hasil selepas meng-upgrade  



User interface yang sangat meyejukkan mata memandang... Agak moden sikit.. Start menu dah takde.. Logo dia pun hilang. Start menu ni dah di ganti dengan start skrin... Kekok sikit nak guna untuk kali pertama.. tapi basically benda yang sama..

Windows store berasaskan apple store dan google play pun ada.. Untuk korang muat turun app yang korang suka.. 

Agak annoying sebenarnya kalau guna mouse dengan keyboard. Kalau AIO tak pun laptop korang tu ada multi touch skrin, baru terasa apa yang menariknya windows 8 ni.. tapi apa yang paling ketara selain start skrin ni ialah boot time.. Ok.. tak di nafikan.. sangat pantas walaupun anda menggunakan HDD.. kalau guna SSD confirm lah lagi best.. Kelip mata sekali je kowt dah boot..haha

Tapi bila aku pandang skrin pc ni, dengan skrin telefon aku atas meja.. dan juga skrin tablet ats riba... aku rasa macam.......... pehhhhhh.. bosannnnnnnnnn... sume barang samaaaa jee... Pc dah macam tablet.. tablet dah macam phone.... suck..... watpe habis duit untuk benda lebih kurang sama, size je lain..








Thursday, November 1, 2012

Faith aka The Great Doctor OST - One Teardrop..



Sekarang aku tengah addict dengan OST drama Faith ni... One Teardrop by Younha..



English Translation :


I didn’t know my heart hurt like this
I didn’t know my bloodshot eyes would be overflowing with tears

My lips look for you, burns for you and calls out to you
But you don’t answer, you don’t come
It feels like I could die

I told you that I love you
I told you not to leave
I’m not brave enough to be me without you

My heart is bruised, my heart has gotten sick
Love me, come back to my arms

Each time a tear drop falls
I want to erase you and forget you
But it’s not that easy for me

I told you that I love you
I told you not to leave
I’m not brave enough to be me without you

My heart is bruised, my heart has gotten sick
Love me, come back to my arms

Why are you making my heart hurt and making me cry?
Why are you leaving me, who loved you?

I keep thinking of you, I keep missing you
I feel like going crazy because of you

Can’t you love me?
Can’t you come back to me?
It was so good, we were so happy
I can’t forget you

I told you that I love you
I told you not to leave
I’m not brave enough to be me without you

Hug me, please come back, I love you


 




Wednesday, October 31, 2012

The Untold Story ~Kisah Aku~


Memandangkan cerita Faith aka The Great Doctor kat SBS tu dah habis, setiap malam aku akan jadi masa lapang. Aku rasa aku akan ada lebih banyak masa lagi untuk jengah-jengah blog ni.. Untuk orang-orang yang banyak masa terbuang tu, boleh la cuba-cuba tengok drama korea Faith ni kalau korang berminat.. Mendapat rekomendasi dari aku.. Ingat senang ke nak dapat rekomen dari orang yang suka mengkritik ni??

Intro aku dah pelik sangat dah ni.. Aku tak berminat nak buat apa-apa review kat sini.. Macam takde guna sebab ada beribu-ribu dah reviewnya. Kali ni aku nak conteng pasal diri aku je.. Apa aku peduli kalau korang tak mahu baca,.. bukan masalah aku..Tak tahu lah apa masalah dengan mental ni, aku rasa macam nak mengingat kembali masa-masa silam je. Aku sangat membenci sejarah, tapi aku  sangat teror bab2 sejarah ni taw!!.. percayalah..

Down memory lane.. Lebih 20 tahun dulu aku start ekspedisi aku kat dunia ni,, Tapi aku tak ingat sangat lah apa-apa waktu kecik-kecik dulu..neuron tak berapa nak bersambung. Aku cuma ingat aku pernah jatuh tergolek dalam longkang. Tinggal kesan parut sikit kat kepala. Nasib tak pecah tempurung kepala tu..Ntah berapa tahun ntah masa tu..

Lepas itu aku ingat aku masuk tadika.. Tadika kemas aku dulu tu bertentangan dengan taski.. zaman aku dulu aku tak pasti lah ada tak smart reader ke apa nak alah.. yang penting aku tak pergi.. okayy.. waktu zaman tadika dulu,, ada satu benda yang memang aku ingat,,, waktu tu periksa akhir tahun.. paper apa tak tahu.. yang aku tahu soalan dia ada berkaitan dengan warnakan gambar la.. So dengan konfiden dan yakin nya aku ambil  pensel warna dan memulakan operasi mewarna tanpa melihat ke kiri dan ke kanan.. tiba-tiba ketekunan aku terhenti sebab ada budak depan aku tegur aku gunakan warna yang sama dengan dia. Kalau tak silap, aku warna gambar baju kaler biru,, sama dengan budak tu kalerkan gambar baju warna biru.. dengan segala kebengapan tahap tadika nya,, budak tu pun menuduh aku tiru dia.. haram jadah... siap dia bagi tahu cikgu tadika tu lagi jerit-jerit cakap aku tiru.. kurang ajar betul.. Nasib baik aku budak tadika yang masih tak belajar perkataan-perkataan superb untuk memaki orang.. berkat tuduhan tak bijak budak tu.. markah aku di tolak 10 oleh cikgu tadika.. owhh.. sangat tak guna!


Aku dapat no 5 time tadika dulu.. ni sume sebab 10 markah aku kena tolak.. aishh.. so tamatlah tadika aku dengan majlis konvokesyen nya.. lepas tu aku masuk sekolah rendah.. sekolah rendah bandar tenggara, dalam daerah kulai. sekarang dah tukar kulaijaya, tak tahulah apa yang jayanya.. Macam biasalah masuk darjah satu.. beg dah la berat.. nak masuk class pun takot-takot. Lepas balik class, aku akan kira balik semua buku aku cukup tak.. Kalau buku tak cukup,, balik rumah aku menangis.haha,.. aku sangat baik dan rajin waktu sekolah dulu.. masa darjah satu, periksa mid sem aku dapat no 3.. Aku sangat-sangat tak puas hati.. aku sangat ego untuk mengakui ada 2orang lagi kat depan aku,..So aku pun start lah belajar.. yeaa!!! periksa akhir tahun darjah satu aku dapat no 1.... dan no tu berkekalan tak kira aku di sekolah mana sampai lah aku tingkatan 5..Apa tak nya, start aku darjah 2, mak aku hari-hari buat soklan matametik untuk aku, satu hari aku wajib menjawab seratus soalan matematik.tak kurang dari tu. tu tak termasuk subjek lain..fulamak...nasib baik aku tabah..haha

Dekat johor, pagi sebelum sekolah biasa or petang selepas sessi sekolah, akan ada sekolah agama.. Sekolah agama ni kalau fail tak boleh naik darjah.. bukan semua negeri macam tu rasa.. Aku boleh tahan lah jugak suka pergi sekolah rendah, jarang ponteng, tapi sekolah agama ni aku malas betul nak pergi,., asik muka aku je ponteng.. Guru kelas aku dah la tak murid friendly langsung.. Last-last aku sendiri memberhentikan diri dari sekolah agama...

Waktu darjah dua dengan darjah 3, aku pergi sekolah dengan van.. waktu balik sekolah,, sementara nak tunggu van tu, aku akan main bertumbuk-tumbuk dengan sorang budak ni kat tepi longkang.. macam taekwando lah konon.. abis kotor baju.. haishh.. waktu darjah 3, aku jadi ketua pengawas untuk sessi petang.. Fulamak.. dalam sekolah ketua pengawas. keluar gate main tumbuk-tumbuk kejar-kejar, lompat-lompat longkang.,, Style tak? Zaman aku dulu ada periksa PTS... kalau korang tak sezaman dengan aku, maybe korang tak tahu, PTS berdiri untuk Penilaian Tahap Satu. Soalan dia macam uji IQ. siapa lepas periksa tu, dapat lompat terus darjah 5, skip darjah 4.. Tu lah peksa pertama dalam dewan secara formal yang aku ambil. Aku lepas PTS tu.. so dapat lompat darjah 5.. sekolah aku ada 5orang lepas. Tapi bila dah lepas tu aku tak mau lompat pulak... Damnn.. tak guna punye IS!!! kalau tak bulan 10 hari tu mesti aku dah grade dah, takde nak belajar kat U lagi..dah boleh kerja.. kumpul wet kawen..lala..

Darjah 4, 5,6 masuk kelas sessi pagi.. Waktu tu aku pengawas.. macam biasa,, budak baik mesti jadi pengawas kan.. Adalah satu hari tu,, ada perjumpaan pengawas dengan guru disiplin,  Garang tak bertempat cikgu disiplin ni.. Tak padan dengan ketinggian... Dalam perjumpaan tu, dia mintak tengok buku laporan pengawas aku.. Adoiii.. aku dah la tak pernah buat laporan.. kat buku tu cuma 1 muka surat je bertulis.. tu pun tak penuh.. Amik ko cikgu tu mengamuk kat aku,, siap tarik tali leher yang abah aku tolong ikatkan lagii.. Ganas betul cikgu tu,, aku buat muka tak tahu je.. Ada aku kisah nak belasah aku ke apa..Keganasan dan kegarangan hanya menimbulkan kebencian di hati, aku tetap tak update pun buku laporan pengawas aku tu//haha.. Waktu berlalu,aku dah darjah 6. ada periksa UPSR.. cikgu aku cakap UPSR ni ibarat tapak,,, kalau kukuh tapak tu, maka kukuh lah bangunan yang akan di bina nanti. Terpengaruh dengan dakyah yang di bawa oleh cikgu aku tu, aku dengan kawan-kawan aku pun belajar lah dengan rajinnya. Waktu tu, aku tak naik van dah, aku naik basikal pergi sekolah... Sekolah rendah aku dulu ada buat kelas malam pukul 8 balik pukul 10.. kelas malam tu pun aku naik basikal dengan kawan-kawan.. Aku gerak pukul 7.20 malam.. sampai rumah member,, layan play station one satu round.. lepas tu sambung kayuh basikal pergi rumah kawan satu lagi.. Nampak rumah orang ada pokok jambu air dengan mata kucing... kawan aku akan pergi rembat buah tu dari pokok rumah orang.. lepas tu kongsi makan dengan aku.. tak guna betul... Lepas dah pergi rumah kawan semua, baru pergi sekolah ramai-ramai.. Sampai sekolah dah penat.. cikgu ajar kat depan, aku sampai lalaland kat belakang.. Waktu darjah 6 dulu, aku budak yang sangat suka buat bising.. cikgu aku pindahkan tempat duduk aku 5 kali, tapi tak kira aku duduk sebelah siapa, or belakang siapa, tahap kebisingan aku tak berubah.. Last-last cikgu pindahkan aku dekat penjuru kelas.. tempat tong sampah kelas. siut je.. Ini sangat tidak adil tawu!!!

Berkat kebisingan aku dan kegigihan aku menghabiskan semua level dalam play station yang aku main hari-hari waktu tu, aku lepas UPSR dengan cemerlang. Say bye-bye to primary school.oh ya.. aku pernah burn satu joystick member.Member bawak joystick main PS, tertinggal kat rumah aku, aku buat tak tawu je. Kalau member tu terbaca blog ni, mintak di halalkn or sila kemukan account bank. Aku akan bayar balik. Asal kan jangan tuntut aku kat akhirat nanti. Masuk sekolah menengah. First sekolah menengah aku, aku dapat Sekolah Menengah Agama Segamat.. Memang tak kene betul dengan jiwa aku. Seminggu je aku terus bla.. Aku masuk lah sekolah harian biasa, SMK Bandar Tenggara. Tapi tak lama lepas tu, aku dapat offer MRSM Batu Pahat pulak.. Okk.. ni macam kene sikit dengan jiwa aku... Aku pun mendaftar lah kat sekolah tu. Habis orientasi, memandangkan aku ni anak yang sangat menyayangi ibu bapa, aku pun membuat permohonan keluar dari MRSM tu.. guwa homesick beb...haha.. So kembalilah lah aku ke sekolah harian biasa... Sebelum tu aku sempat pergi sekolah lain.. Tapi aku bla gak.. Kesian abah aku dapat anak macam ni, sebulan kene 4 kali pindahkan aku sekolah.. erkk..mungkin lebih..

Memandangkan member-member aku yang pandai-pandai sekolah rendah dulu dah masuk sekolah yang namanya hebat-hebat belaka sampai susah nak sebut, tinggal lah aku sorang berkawan dengan kawan-kawan baru yang aku tak pernah kenal dulu. Aku daripada tak suka bersukan,, tiap-tiap minggu main bola kat sekolah.. padang sekolah aku dah la baik sikit je dari old trafford zaman 70-an.. Abis baju senam aku penuh dengan kesan tanah bagai. Aku mula mengenal kawan dari bermacam latar belakang.. Member-member aku yang dah bla pergi sekolah asrama yang konon-kononnya hebat tu mula lost contact dengan aku satu persatu.. Well,, sape nak kawan dengan budak dari sekolah harian biasa.. ye dok?? Mereka mula memandang rendah kat aku.. Ciss, aku peduli apa.. Aku dah katakan aku sangat ego.Sifat aku zaman kanak-kanak, aku takkan pernah membiarkan orang lain mengatasi aku tak kira apa yang aku lakukan.. Tak kira aku berada di pelusuk dunia mana, aku pasti takkan menyerah macam tu je.. owhh/ tu dulu... sekarang tak lagi..haha.. So hidup aku kembali macam biasa, aku terus belajar dan bermain..Waktu sekolah menengah rendah dulu, abah aku hantar aku pergi sekolah pukul lebih kurang 6.30 pagi lagi, lepas tu aku balik pukul 2.30 petang, abah aku jemput.Tak kira abah aku kat tempat kerja ada kerja ke apa, mesti akan jemput aku.. macam anak raja aku ni.. Terima kasih abah..I love you.,. Jasamu di kenang sepanjang hayat ni.. I promise it with my heart and my blood.. 

Masa aku kat sekolah menegah rendah dulu, sorry to say, aku rasa bukan semua cikgu aku rajin nak mengajar. Ada lah sorang cikgu ni, masa form 2,subjek sains. dah nak periksa akhir tahun, 2 bab je dia cover.. tak sampai separuh pun.. Oleh itu, aku nak menyeru kepada mereka-mereka yang memilih professi perguruan, jadi lah guru yang bertanggungjawab pada murid-murid dan subjek yang di ajar. Jangan hanya memilih proffession perguruan sebab tak dapat kos lain, sebab anggap belajar mudah or sebab rasa kerja cikgu kerja paling senang dengan gaji yang banyak dan cuti yang banyak. Pilihlah kerana anda memang minat mengajar dan di lahirkan dengan naluri seorang pendidik!! ok.. sambung cerita..Lepas tu, masa aku form 3,, cikgu aku bagi aku buku teks sejarah dari form 1 sampai form 5. Dia suruh aku masuk kuiz sejarah.. Paling tak guna nya,... semua budak yang masuk kuiz tu budak form 5.. aku sorang je form 3.. tapi tak pe.. dapat jugak aku dapat pergi sampai peringkat negeri..

Masa berlalu.. PMR aku alhamdulillah.. aku dapat menutup kembali mulut-mulut yang memandang rendah kat aku waktu aku balik asrama dulu// Waktu tu, kalau di tanya mengenai cita-cita, aku akan cakap aku nak jadi doktor.. padahal aku tak berminat pun.. Aku cakap macam tu sebab aku rasa tu course paling susah dekat muka bumi setakat ni, n aku memang suka satu cabaran. Waktu sekolah rendah dulu kalau di tanya, aku akan cakap aku nak jadi seperti Dr. Mahathir Mohammad.haha...

Lepas PMR.. aku dapat masuk SBP.. sekolah sains seremban nama di beri untuk SBP tu.. nak nampak versatile, di panggil SASER. Di khabarkan aku ni batch ke 6 sekolah tu.. tapi waktu aku daftar aku tengok bangunan nya.. Buruk yang amatt.. Waktu tu dorm dia katil double decker.. Bawah katil aku budak form 5.. pengerusi Pembimbing Rakan Sebaya,, baik betul abang tu.. senior paling baik pernah aku jumpa.. Aku ni bukan suka duduk-duduk asrama ni.. aku follow the flow je lah...

Form 4, form 5,, pergaulan aku mula meliputi pelbagai latar belakang masyarakat.. Aku ada member gila buku,, aku pun kawan dengan member yang gila motor.. waktu tu lah aku mula mengenal istilah-istilah seperti lumba 5tiang dan sebagainya.. Aku ada sorang member baik dari form 1 lagi.. kelas dengan aku sampai form 5. duduk sebelah aku dalam kelas lebih kurang 3 tahun.. Aku rasa tu lah member paling baik dan paling memahami sikap aku sampai sekarang. Kat UKM dia sekarang.. Gud luck in ur life my friend.

#selepas 5tahun, duit seringgit yang yang di koyakkan dua ni aku still simpan lagi,, tak tahulah kau simpan lgi ke tak wahai sahabat =)


Waktu menengah atas, semua cikgu memang kenal aku. aku boleh jamin. Tapi bukan semua cikgu memandang aku sama dengan pandangan cikgu lain. Ada cikgu mengenal aku sebagai pelajar yang pandai waktu  itu dan juga baik,, rajin,,,, bla,, bla,, bla.. Pendek kata yang baik-baik belaka je. Tapi ada jugak cikgu yang memandangku sebagai seorang pelajar yang pandai tapi kurang ajar, sombong, dan segala yang buruk-buruk je.. Mana tak nya, aku dalam kelas memang lah tak berapa nak dengar cikgu ajar.. Aku bukan paham pun apa yang di bebelkan dalam kelas.. Lepas itu, aku cuma rajin buat kerja matematik, matematik tambahan, dengan kimia, bio and fizik je.. Subjek lain belom tentu aku ada dalam kelas dan buat kerja. Masa form 2 aku pernah kene rotan sebab tak siap kerja sejarah.. waktu form 4 aku pernah kene halau dari kelas sebab aku ponteng kelas sejarah dan mengajak kawan-kawan ponteng kelas katanya..form 5 aku pernah kene siapkan kerja sekolah kat koridor. Mana taknya cikgu sejarah masa tu anggap aku kurang ajar dan sombong.. sampai waktu nak SPM, cikgu aku cakap aku wajib mintak maaf kat dia sebab buat dia terasa.. Owhhh... maafkan saya.. tak sengaja semua tuuu..hee.. 

 
#tak banyak gambar zaman sekolah yang di simpan

Waktu sekolah dulu aku tak tahu apa itu tanggungjawab.. aku tak tahu.. yang aku tahu sifat ego dan ingin menjadi yang terbaik.. Aku berusaha demi maruah aku dan bukan tanggungjawab aku sebagai pelajar, anak mahupun kerana masa depan. Yang aku tahu aku mahu menjadi yang terbaik,, dan aku akan terus berusaha menjadi lebih baik lagi jika aku tahu ada orang lebih baik dari ku.. Kerana maruah,,, aku berjaya menyempurnakan SPM aku tanpa cacat cela dan mendapat anugerah pelajar cemerlang peringkat negeri.. 

Tamatlah zaman persekolahan aku lebih 4 tahun dulu... Untuk zaman selepas persekolahan,, tunggu lepas aku grad nanti baru aku layak bercerita mengenainya...

Masa telah berubah.. Kini aku lebih mengerti dan memahami apa itu tanggungjawab.. Apa yang aku lakukan dan akan aku lakukan adalah demi tanggungjawab bukan lagi maruah mahupun sifat ego..

Kini aku adalah belia yang terperangkap dalam jiwa kanak-kanak ataupun kanak-kanak yang terperangkap dalam jiwa belia...

Aku makan sayur dan lauk yang dahulunya aku ketepikan dan tak pernah aku jamah,,
tapi kalau orang bagi chups chups tak pun lolipop,, aku tetap dengan lajunya menyambar...

Aku layan video klip T-ara-day by day mahupun SNSD-All my love for you...
tapi lagu opening dragon ball GT yang "DAN DAN Kokoro hikarete 'ku,,Sono mabushii egao ni
Hatenai yami kara tobidasou,,, Hold my hand
" pun aku layan jugak..

Aku tengok drama-drama yang memainkan perasaan macam Faith tu,, dan juga drama-drama bergenra melankolik,,
tapi kalau ada pokemon ke dragon ball kat tv,, aku tetap suka... kalau ada sailormoon tu lebih terbaik..haaha

Aku baca novel-novel berunsur islamik dan romantik,,
tapi kalau ada komik doraemon,, aku takkan lepaskn sebelum khatam..

Aku main permainan video games bergenre agak berat seperti assasin creed, prototype mahupun call of duty,.
tapi game mario kat tab pun aku layan berjam jam...


Tak kira ke mana hala tuju hidup ini, selagi jantung itu masih berdetak dan darah itu masih mengalir mengikut aturan,,, aku tetap akan memperjuangkan kehidupan...

Although I don't know the end of the dark tunnel,, I will life to the fullest...





Aku mula percaya dan terus percaya... hidup indah bila mencari berkah...

dan kepada calon SPM yang bakal menduduki peperiksaan,, buatlah yang terbaik,, jika anda memang seorang yang cemerlang dari kecil dulu, teruskanlah kecemerlangan anda,,, dan jika anda seorang yang seringkali gagal dari kecil,, bangkitlah dari tidur,, kenakan sepatu mu,, dan berlarilah ke arah kecemerlangan.... Jangan biarkan anda terus kecundang..

Jika tidak melakukan sesuatu kerana tanggungjawab... lakukanlah kerana maruah..




 

 

Thursday, October 25, 2012

Selamat Hari Raya Aidil Adha =)


Bismillahirahmanirrahim,
In the name of ALLAH the most Gracious the Most Merciful...


kepada seluruh umat Islam di muka bumi tidak kira di benua Asia, eropah, afrika, amerika utara dan selatan, oceania  mahupun antartika, absolutely-is mengucapkan selamat menyambut aidil adha pada 10 Zulhijjah esok hari..

Kepada sesiapa yang menunaikan ibadah haji,, semoga mendapat keberkatan dan keampunan Ilahi... kepada sesiapa yang akan melakukan ibadah korban, lakukanlah seikhlas hati kerana Nya dan ketahuilah dan yakinlah bahawa setitis darah yang mengalir dari leher haiwan korban itu, dosanya dan dosa ahli keluarganya akn di ampunkan oleh Yang Maha Pengampun.. InsyaAllah...

dan kepada yang berpuasa pada hari ini, 9 zulhijjah, 'hari Arafah' atau erti lainnya 'Hari Tahu', iaitu hari di mana Nabi adam a.s mengerti akan jati dirinya, hari di mana Allah memberitahu Nabi Ibrahim bahwa perintah menyembelih anak itu adalah perintah dari Nya dan juga hari dimana ayat Al-Quran yang terakhir turun, semoga dosa kita semua akan di ampunkan Allah s.w.t.

Walaupun warna kulit, rambut dan mata kita mungkin berbeza,, tapi warna darah, daging dan tulang kita tetap sama.. Kita percaya akan kebenaran yang sama, dan kita mencari keberkatan yang sama... semoga di jalan kebenaran itu kita akan menjadi umat Islam yang bersaudara..

"hidup indah bila mencari keberkatan"


happy eid adha and salam ukhwah people! =)  







Thursday, October 11, 2012

Its Been A While


Its been a while,,,
since I not visited this blog,,,
Its been a while,,,,
since I have no idea and mood at all,,,
to write something or express single thing in this page,,,
Its been a while,,,
since I feel like I lost something,,,
something that I don't know,,,
something that surely impossible for me to describe,,,

Its been a while,,
since I don't know what to do,,,
and what people surround me do,,,

I just wait,,,
and wait,,,
for that 'thing' that I don't know,,,
comeback... to fullfill this gap,,,
the gap between the 'while'..



Saturday, September 29, 2012

...Result...


Keputusan peperiksaan akhir semester bagi perkuliahan semester lepas dah di keluarkan beberapa hari lalu sebenarnya... tapi memandangkan amat susah nak cari masa terluang untuk bukak blog ni, update ni dah tertunda beberapa hari sebelum di post..

Cerita pasal keputusan sem lepas, Alhamdulillah..  walaupun bukan yang terbaik pernah aku dapat sepanjang pengajian dekat universiti ni, tapi jauh lebih baik dari apa yang aku jangkakan dan mencapai target aku di permulaan sem. Lepas ni aku tak boleh berhenti setakat Dean List, mesti berusaha untuk mendapatkan 4flat sebanyak mungkin. InsyaALLAH.

Subjek sem lepas nak kata susah tu, takdelah terlalu susah, pun bukan terlalu senang,,, antara faham dengan tak la senang cerita. Ada lagi 4sem dan satu sessi praktikal tinggal untuk aku menamatkan pengajian.. Harap-harap aku mampu mendapat ijazah sarjana muda kelas pertama untuk ku hadiahkan kepada ibu bapa ku, kepada mereka yang pernah mengajarkan secara langsung mahupun tidak, dan kepada penaja ku.. Ameenn..

Apa-apa pun.. ingat satu perkara,

"Jika kita berusaha dan menyerahkan yang selebihnya pada Penulis Takdir, pasti bantuan  dari NYA akan datang.. jika berasa lemah di pertengahan jalan, yakinlah rezeki ALLAH itu pasti datang dari arah yang tidak di sangka-sangka"



Sunday, September 23, 2012

Kau Belum Kenal Aku Siapa



Perkara yang memang selalu sgt berlaku. korang jumpa sorang mamat or minah ni. Nampak memang sombong haram la.. tapi lama-lama kalau korang kenal dgn dia, perangai dia pun 2 kali 5 je dgn korang... betul tak? Sebab mula-mula kau tak kenal pun dia siapa dia dan terus membuat kesimpulan..

Kalau nampak lelaki muda yang nampak kaya, memandu kereta fairlady........ mesti korang cakap dia ni anak orang kaya..kan? tapi korang sure ke dia ank orang kaya,, ke dia pengedar dadah sebab tu muda-muda dah kaya raya... zaman sekarang bukan boleh percaya kat orang sangat..

Lepas tu, kalau korang tengok orang yg berjubah.. siap berserban lagi, lilit berpusing2.... boleh buat tutorial pakai serban dah kat youtube. terdetik dalam hati korang, mesti dia ni orang alim2..  ustaz ke.,. tak pun budak belajar kat mesir balik cuti sem. Betul ke anggapan korang? mungkin betul, or mungkin jugak sebenarnya dia baru je beli baju tu.. lepastu  saja pakai, sebab nak ngurat sorang awek ni menggunakan teknik yg nampak islamik dan suci.. maklumlah, awek sekarang ni bagi ayat copy paste dari Iluvislam je, terus cair macam ais krim,, terus la cakap "awaklah imam saya, sayalah makmum awak''..,,,erkkk

lepas tu kalau korang tengok ada mamat ni dgn baju shirt corak ap ntah pelik je, dengan seluar jeans koyak sikit kat lutut, kuar malam2, mulalah korang cakap teruk betul dia ni,,, apa kuar malam2 gi mana tak tawu.nak rempit la tu.. ntah dah solat isyak ke belum... bla.....bla...... bla...... terus lah korang buat andaian macam-macam.. manalah lah tawu kot2 dia keluar tu nak ameq kawan dia,, seluar terkoyak tu sebab tadi balik masjid jatuh motor.. terkoyak sikit,, tak sempat salin rushing nak keluar... korang tak tawu kan???

kalau nampak pekerja buruh buat bangunan pulak, takpun tukang potong rumput, mulalah korang anggap diorang ni bodoh. sebab tu angkat batu batu. kalau korang ada anak pulak, mulalah lah cakap kat anak. " anak mummy belajar elok2 taw, jadi orang pandai,, leh jadi doktor, jangan malas, ti bodoh, besar keje buat banggunan"....... ok.. korang sure ke orang yg buat bangunan tu bodoh.. manalah tawu kecik2 dulu dia takde peluang nak belajar sebab kesempatan hidup. korang tak tahu kan..tak tahu jangan memandai.

Kita takkan pernah tahu sesuatu selagi kita belom mengenal orang itu, Even orang yang paling rapat dengan seseorang pun belom pasti mengenal siapa sebenarnya orang tu. Apa yang kita tahu adalah bayang-bayang,,, bak kata orang yang putih2 hidung mancung tu, we only see the grey... 

Oleh sebab pengetahuan kita adalah sangat terbatas terhadap apa yang kita lihat dan pemikiran kita tertutup dalam lingkungan yang kita fikir, adalah sangat tidak adil bagi kita jika kita terus membuat kesimpulan terhadap sesuatu..

Kita tidak pernah tahu secara mutlak sama ada benda yang kita lihat baik itu sebenarnya benar2 baik atau sebaliknya dan benda yang teruk pada pandangan kita itu benar2 teruk atau sebaliknya..

Oleh itu, tidak layak untuk kita membuat penilaian jika kita tidak mengetahui perkara yang sebenar-benarnya... 

.....................dan.................................

tidak layak bagi kita untuk menilai seseorang jika kita tidak mengenali orang tu dengan sebenar-benarnya.. =)




Monday, September 17, 2012

New Stuffs for Holidays


 2 barang baru untuk mengisi cuti ni...


 

gitar baru Ibarra.. boleh tahan gak harga gitar ni,, kurang sikit je dari biasiswa sebulan... tapi puas hati..



Asus Republic of gamers... ASUS ROG ni menggunakan processor 3rd gen i7 dgn  3770K 3.50GHz... kalau tekan satu button kat atas dia, boleh overclock sampai 4.5-4.6 GHz.. dengan graphic card NVIDIA GeForce GTX680 2GB GDDR5 serta RAM 16gb ddr3, dan led monitor 24inch memang puas hati untuk orang yg suke main game macam aku ni... satu je masalah dia,, cooling system dia, walaupun guna liquid, temperature processor kejap je dah over 80 degriced






Friday, September 14, 2012

Setelah 9 bulan Pembedahan Tertangguh..


Cuti semester perkuliahan telah bermula,. Satu kehidupan yang bebas dari segala macam tekanan perasaan, jiwa dan emosi pun dimulakan.. Kalau tengok list post dekat blog ni,, tiada satu post pun yang di buat pada bulan 8 dan awal bulan 9.. Aku tak berpeluang pun menjengah blog ni beberapa minggu lepas di sebabkan minggu peperiksaan yang memaksa aku berusaha separuh mati..

Sesiapa yang pernah baca blog ni mesti tawu kan aku telah menundakan pembedahan di tapak kaki aku ni selama lebih 9 bulan sebab aku malas nak extend sem. Terima kasih kaki sebab telah bertahan walaupun aku terpaksa meminimum kan aktiviti pada sem lepas dan terpaksa beberapa kali berhadapan dengan pak guard universiti yg kurang sifat empati apabila melihat aku memakai selipar ke kuliah.

So sekarang tiba masa nya untuk rawatan kaki kiri ni di mulakan.. menurut doktor yang aku selalu jumpa tu, pembedahan harus dilakukan dalam masa terdekat sebab dah lama sangat aku tunda..mungkin pembedahan nya akan di lakukan minggu hadapan. Semoga segala urusan di permudahkan.. InsyaALLAH... and sepanjang aku berehat takde kerja ni,, blog ni akan kembali di update seperti dulu.. =)


Saturday, July 28, 2012

Spectra Tune Up Test - The Power To Surprise






Okay, semalam aku dah cakap akan update blog ni after aku test drive balik kereta aku tu...
so, siang tadi aku dah pun test drive sejauh 50km and aku rasa kereta aku dah kembali seperti normal.. kecuali allignment mungkin lari sikit.

Memang aku berniat nak test high speed kia aku ni.. so nak tengok hasil tune up dia???



Aku telah memecut lebih 170km sejam dengan "overdrive button". Untuk capai kelajuan 170km/h ni, memang overdrive button dekat bawah gear kereta spectra ni perlu di on.. erkk.. Dia bila tekan tulis Overdrive off.. Function button ni untuk naikkan rpm. Tapi memang minyak jadi mangsanya.. 

Ok.. aku rasa drive shaft dah berfungsi dengan betul. Tak de lagi bunyi pelik.. Kereta pun dah balance walaupun pada kelajuan mencapai 170km/h.. Tapi bila dekat-dekat dengan 180km/h tu, aku dah tak berani nak push lagi  walaupun aku tahu engine Kia ni masih boleh menampung untuk takat kelajuan seterusnya.


HID headlamp pun dah pasang. So,warna nyalaan lampu pun dah berubah.. Sebenarnya bercadang nak pasang LED Daylight.. Tapi cina tu cakap takut leak nanti.. So tak jadi.... Aku rasa cukup dah tune up untuk spectra aku tahun ni.. Kalau total dah lebih MYR4000 dah pun.Masa untuk berjimat pulak. =)










Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...