Friday, July 22, 2011

IPTA dan IPTS Berbeza???

Berkesempatan menjengah blog ni setelah melalui minggu yang dipenuhi test dan assignment. Result upu bagi mereka yg terlibat telah keluar dalam seminggu lepas.41,267 calon ditawarkan tempat mengikuti ijazah sarjana muda di IPTA. Tahniah kepada adik2, akaq2 dan abg2 yang berjaya dan kepada yang tidak berjaya, masih banyak lagi peluang untuk anda menimba ilmu.....life is an acedamy..

Dulu aku pernah katakan matrikulasi kpm dan program asasi ipta adalah antara pilihan yang terbaik untuk lepasan spm..Mesti bila tgok result upu yg kuar tu, korang paham kenapa aku ckp mcm tu dulu..70% pelajar dari kos2 kritikal di IPTA adalah diambil dari lepasan matrik and asasi IPTA sendiri..ok.. Berbalik kepada topik, aku nak bincangkan perbezaan IPTA dan IPTS... Perlu diingatkan segala yang dinyatakan adalah berdasarkan pendapat aku sendiri, dengan sedikit penglaman aku berada di IPTA dan IPTS ., sedikit pengetahuan am dan juga perkongsian dengan rakan2 ku yang berada di kedua2 institusi tersebut. Diharapkan perkongsian ini dapat membantu lepasan2 matrikulasi, stpm dan setaraf yang bkal melanjutkan pelajaran di IPT ataupun yg ingin memilih antara IPTA dan IPTS. Juga ingin di tegaskan, post ini SAMA SEKALI TIDAK MEMBEZA-BEZA KAN KEDUA2 KATEGORI IPT.

Secara am nya, kedua2 IPT ini mempunyai fungsi yang sama, sukatan pelajaran yang hampir sama (seperti yang di selaraskan MQA)... oleh itu tidak akan timbul ada tempat yang susah mahupun senang. walaupun begitu,, setiap univrsiti itu unik dengan caranya tersendiri. (Sebab tu la ada cadangan untuk memberi kuasa autonomi)

Untuk pengetahuan, IPTA terbahagi kepada 4 kategori: Universiti Apex(USM), Universiti Penyelidikan(USM,UM,UKM,UPM,UTM), Universiti Komprehensif, dan Universiti Berfokus manakala pembahagian Universiti Swasta adalah kurang jelas. Setakat ini masih belum ada universiti swasta yang mampu mencapai taraf Apex mahupun Penyelidikan. IPTA dipelopori oleh 5buah universiti terkemuka (USM,UTM,UM,UKM,UPM) manakala universiti swasta lebih diterajui oleh 2 buah universiti (Multimedia University,Universiti Teknologi PETRONAS) manakala dalam bidang sains kesihatan,International Medical University(IMU) lebih dikenali di kalangan pelajar2 cemerlang.




Perbezaan yg paling mudah dilihat adalah dari segi yuran pengajian. Rata2 IPTA melatakkan yuran sekitar RM1000 satu sem manakala IPTS bergantung kepada course, sekitar rm50k untuk kejuruteraan, RM90k untuk pharmacy dan RM300k untuk perubatan. Mungkin ada yang mengatakan kemudahan di IPTS adalah lebih baik,, tetapi bagi aku kemudahan dari segi pembelajaran di kedua2 IPT adalah lebih kurang sama, tetapi kemudahan untuk pelajar sememangnya IPTA mempunyai sedikit kelebihan. Rata2 IPTA mempunyai keluasan kampus yang sangat besar seperti UUM dan UKM. Kalau nak rasa naik shuttle bus dari fakulti ke fakulti, ataupun nk naik rapid kl keluar, IPTA la jawapannya. IPTS tak kan ada benda ney..(factor size kampus).


Dari segi pergaulan dengan rakan. Benda ney sangat subjektif. Tetapi apa yang membuatkan aku kategorikan ia sebagai satu perbezaan, kebanyakan IPTS adalah berpusat kepda stu, dua atau tiga fakulti sahaja. Contohnya IMU berfokus kepada Sains kesihatan, UTP dan MMU memfokuskan teknologi dan kejuruteraan. Pergaulan lebih kepda dalam satu fakulti. Berbeza dengan IPTA, prgaulan tidak terbatas kepda 1 fakulti. Jika anda seorang pelajar kejuruteraan, kemungkinan untuk bergaul dengan pelajar guaman juga adalah sgt tinggi. Benda ney ada pros and cons nye. Mungkin apabila semua plajar mengambil jurusan yang lebih kurang sme, adalah lebih mudah untuk belajar. Mungkin juga dengan bercampur gaul dengan bermacam2 fakulti dan jurusan akan lebih membuka minda pelajar tersebut.

Benda lain yang aku perasan dalam tempoh aku belajar di kedua2 tempat ney ialah keterbukaan pemikiran pelajar. Sekali lagi sesuatu yang subjektif. Bukan aku nak kata pelajar ini lebih berfikiran terbuka, pelajar ini tidak.. tetapi skop pemikiran mungkin akan berbeza. Tak paham maksud aku?? Benda yang paling mudah ialah cuba tanyakan kepada pelajar IPTS MUET yang amek untuk masuk U tu requirement MQA ke ap? atau pun cuba tanyakan name2 universiti penyelidikan. Mengikut pemerhatian aku sendiri ramai kawan2 aku di IPTS tak dapat jawab soklan2 ney.. Kalau tak percaya or rasa nak bantah.... cuba tanye student IPTS..."TITAS stand for what????" MQA requirement kan tu.. tu soklan yang budak2 IPTS rasanya tak dapat jawab. Kalau nak tanya student IPTA pulakk..cube tanya International Baccalaureate tu ap? mesti ramai kantoi punye..

Dari segi suara pelajar,, atau pun kata lainnya adalah fungsi Majlis Perwakilan Pelajar (MPP),, secara jujur aku katakan, MPP di mana2 IPTS kurang memainkan peranan seperti yang berlaku di IPTA. Mungkin kerana faktor bilangan pelajar itu sendri. Pilihan Raya Kampus (PRK) di IPTS adalah tidak sama seperti di IPTA... Jika di UKM akan dapat dilihat ASPIRASI dan Gabungan Mahasiswa (GMUKM) sewaktu PRK, di IPTS seolah2 PRK ini "mati" dan tidak "bernyawa". Apa2 pun, Terdapat juga IPTS yang suara pelajar nye masih dapat di dengar seperti di Universiti Selangor (UNISEL).


Selain dari perbezaan2 macam tu, kalau di kira dari segi sokongan kerajaan, IPTA mungkin akan mendapat sedikit kelebihan. setelah USM menjadi universiti Apex dengan permohonan 3buah universiti swasta(MMU, UNITEN,UTP) tidak di senarai pendek.. 5buah universiti penyelidakn juga adalah dari universiti awam. Mungkin ada IPTS yang meletakkan target untuk menjadi universiti bertaraf research ni, tetapi nampaknya dengan hasrat kerajaan meletakkan universiti penyelidikan ke-6 negara adalah dari universiti dalam bidang sains sosial, mungkin sukar untuk IPTS mencapai status ini. Apa2 pun fakta ini bukan berpihak kepda institut awam, sebenarnya institusi swasta negara kebanyakannya menjalin hubungan dengan universiti terkemuka dari luar dan juga syarikat2 yang besar. Contohnya. Universiti Perdana yang baru ditubuhkan adalah mengambil sylibus dari Royal College of Surgeon Ireland (RCSI).

Secara kesimpulannya, bagi aku memang IPTA dan IPTS berbeza dari banyak segi. Tapi perlu diingatkan tiada mana2 institusi lebih superior berbanding yang lain. Pucuk pangkal nye ialah pelajar itu sendiri. Walaupun graduan itu dari MIT or CAMBRIDGE sekalipun belom tentu kualitinye terjamin.Walau di mana anda berada,,,juz do the best..=)

#ditegaskan sekali lagi, post ini sekdar pendapat pensendirian, berdasarkan pemerhatian, pengalaman, dan pergaulan dengan rakan2...tidak berpihak kepda mana2..anda bebas mengemukakan pendpat di sini..kalau x setuju or ap2 boleh tinggalkan komen



41 comments:

  1. Sounds mcm nak jatuhkan Ipts je. Sy dpt credit dlm semua mata pelajaran. Result better but Upu sy tak dpt. So terpaksa masuk Ipts jugakkan. Tak kisah belajar kat mana yang kononnya taraf ipts rendah, tp semangat dan tujuan nak belajar tu ikhlas. Ipts mybe mahal but kita ada loan MARA wat. Tayah susah amek ptptn. Mcm IPTA jarang jarang dpt loan mara kerana ianya dah under kerajaan. Rite? So student kena tanggung hutang beriban riban nanti. Any bantahan?

    ReplyDelete
  2. agree .. ipts pun ada baiknya jgk .but nak tanya tentang MSU? btol ke universiti ni byk mkn duit pelajar ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. majikan akan lebih prefer ex-IPTA daripada ex-IPTS jika kedua2nya mempunyai tahap kecemerlangan akademik.. cz kualiti pengajaran & pembelajaran lebih terjamin di IPTA, dan kebanyakan majikan di luar sana sedar akan hakikat itu.

      Delete
    2. As yang saya dapat tahu,it depends what university that you pergi...Macam sy SPM sy just dpat 3A then sy masuk foundation kat Infrastructure Uni. Then sy buat betul2 Alhamdulillah,dpat 3.8 n above setiap sem. Pastu sy apply UTP then dpt ChemEngin. Masa kat degree sy dpat tajaan Petronas so lepas je 4 years degree terus sy dpat kerja petronas klcc. Sy ada kawan jugak yg dpat ChemEngin kat uitm(ipta) tapi sampai skrg nganggur lagi,sbb pointer dia tak bagus masa degree.... So its depend how you study or work. All institutions are same,it depends 100% on your every sem pointer.

      Delete
  3. ipta n ipts xde beze kalo niat kita dlm hati btol2 na blaja .stiap institusi ada baek n ade bruk nye .blaja mne2 pun sme je lah .

    ReplyDelete
  4. Salam.
    Sekadar nak kongsi pendapat.
    Saya lepasan IPTS dan IPTA.

    Pada pendapat saya, kedua-dua pon - boleh belajar, boleh dapat kerja. Dapat keputusan bagus pon tak ada masalah. Yang penting pelajar itu sendiri.

    Dari segi kualiti pelajar:
    Pelajar IPTS lebih bersedia utk bersaing bila cari kerja. Sebab mereka memang dah sedar diri bila masuk IPTS itu sendiri pon. Tapi, ada huge gap between pelajar cemerlang dan kurang. Nak msk 3 - kredit pon dah lepas! Sebab tu yuran mahal...

    IPTA, of course pelajar pandai2. Sebab tu straight credit pon belum tentu dapat! Tapi, tak semestinya mereka ini ada sifat competitive dalam real working environment. Sebab tu ramai pelajar IPTS yg mybe result tak gempak pon lebih menonjol sewaktu bekerja.

    Semasa saya lepasan IPTS, majikan ada ckp mmg mereka suka pelajar IPTS sebab lebih competitive dan tak pasif. Especially, IPTS yg international & bukan hanya utk BUMIPUTRA shj.
    Tapi, saya masuk IPTA jg lepas tu sbb dpt biasiswa dan nak compete dlm suasana yg lain jgk!

    Lagi satu kalau belajar kat IPTS, mahal! mmg mahal! sggh jauh bezanya! kalau terikat dgn sponsor, lama lah nak kena serve..Hehehe...

    ReplyDelete
  5. Ipts n Ipta.
    For my opinion. Ipta better than Ipts coz Ipts kne guna duit lebih. Means nye Ipts mahal!!. Eventhough 3 kredit pun da dpt masuk but Ipta straight kredit pun belum tntu dpt masuk.

    Tapi both of this ipta n ipts ad keistimewaan msing2. N kita dpt tgk siswazah yg mnganggur tu more to ipts. Dyorg ad ijazah but tak bekerja. Bkn apa ,ipts ssah nk dpt kn krja if nk compare kn ngn Ipta.

    Peace . This is just my opinion. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. but my opinion is different from you are...
      aku pelajar ipts...tak dew guna kalau nak bahan orang kata ipts susah nak dapat kerja....aku habis jew belajar terus dapat kerja gempak...kalau asyik nak target kerajaan jew ini laa jadinya....

      Delete
  6. so , sebenarnya mana lagi bagus ? ipta or ipts ?

    ReplyDelete
  7. i think ipts quite good. like UTP. sebelum masuk ada interview dulu. so , diorang pilih yang bagus je kan ? tapi betulkah ipts susah dapat kerja ? MOHON PENJELASAN :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. saya graduan daripada UTP! alhamdullilah masa praktikal dlu selama 8 bln di oil n gas company sy ditawarkan kerja selepas sy tamat pengajian. Yup, msa kami mmg ada selection interview,science & math test untuk kelayakan msk ke utp. Dkt sni kena struggle utk capai kejayaan dgn grading dia yg boleh membuatkan student naik hantu. haha. syukur saya bekerja dkt abu dhabi now.

      Delete
  8. susah nak tahu mana satu yg lebih baik . . sebab kalau sy baca berulang2x kali semuanya melibatkan perbezaan antara ipts dengan ipta . . tapi tajuk ada pula "persamaan . ."
    satu je persamaan yg bole sy lihat adalh dari segi sukatan pembelajaran yg lain semuanya perbezaan. . so which one is better >_> ? ?

    ReplyDelete
  9. Bercakap tentang jurang perbezaan antara IPTA dan IPTS sememangnya mengundang pelbagai pendapat dan pandangan..Pada kali ini saya tertarik dalam melontarkan pandangan mengenai isu yang berbangkit ini...Melihat hal ini saya merasakan bahawa KPT tidak sepatutnya membezakan antara kami IPTS dengan IPTA yang lain..Sebagai contoh MASUM..Mengapakah wujudnya MASUM??Adakah IPTA Tergugat akan saingan yang bakal mereka hadapi dari pelajar IPTS lain??Itu persoalannya..Tidak adil rasanya saya meletakkan 100% penyalahan ini kepada PELAJAR IPTA kerana yang merancang adalah KPT..KPT sepatutnya memikirkan penyelesaian yang bernas bagi merapatkan jurang antara IPTA dan IPTS..Dalam mengaitkan isu ini saya ingin menambah sedikit lagi dengan contoh yang lain..Iaitu KONVENSYEN IPTA..Pada baru2 ini YDP MPP UNISEL dan beberapa buah universiti swasta yang lain turut diundang dalam mewakili IPTS buat julung2 kalinya dan menghadiri konvensyen itu hanya sebagai PEMERHATI pada awal nya.Setelah mendapat penekanan daripada YDP MPP IPTS hatta resolusi MPP IPTS diterima(1) daripada 3 resolusi yang diketengahkan...Ini merupakan bukti bahawa kami juga mempunyai hak dalam menyuarakan pendapat dan mengutarakan usul..Saya merasakan ini merupakan aktiviti yang sihat terutama dalam melahirkan GRADUAN yang berkepimpinan dan berwibawa pada masa akan datang.Apa yang kami siswa/i IPTS inginkan adalah supaya KPT tidak sesekali MENGANAK TIRIKAN kami kerana kami juga dibawah kementerian pengajian tinggi..Lantaran itu saya menyeru supaya semua siswa/i tak kira IPTA atau IPTS mempertahankan usul merapatkan jurang antara IPTA dan IPTS dalam melahirkan MODAL INSAN bukan sahaja berkualiti di dunia malah ahirat kelak....

    wassalam...

    ReplyDelete
  10. huhuhu bru2 sy ni sy ditawarkan ke mmu dlm course foundation in law.i juz got 4A+ in spm yg baru kluar resultnya baru2 ni.sgt2 confuse!!!dari satu sudut rasa mcm nk terima je offered tu sbb tkut dpt course yg xmnepati minat di ipta nnt mmandangkan result sy yg biasa2..registration day on 26 may..bg feedback before 19 april...really2 confuse right now...someone..pls help me!!!

    ReplyDelete
  11. nk tanye, klu buat faoundation di ipts, mase degree nnti boleh apply ke ipta k?

    ReplyDelete
    Replies
    1. kne wt degree kt situ jgak
      klw nk wt degree kt ipta,bt diploma if sambong bljr di ipts

      Delete
    2. kne wt degree kt situ jgak
      klw nk wt degree kt ipta,bt diploma if sambong bljr di ipts

      Delete
  12. Ikut rezeki. tapi agak susah nak dapat.

    ReplyDelete
  13. Assalamualaikum ... :)
    Sye nk mntak pndpat . mcm mne cranye untk mnentukn plihan kite slps SPM ? smpai skrg sye msih blum fhm ape hala tuju sye slepas ini ... sye juge kurg dberi pndedahan mngenai lngkah sterusnya slps SPM ... ape yg sye thu hnyelah blajar2 dan trus blajar .... Mohon pnerangan :)

    ReplyDelete
  14. Pohon pandangan. Anak makcik dapt 10A+ dan 1 A. dapat tawaran bursary. Setakat ni dapat asasi Pergigian di UIA tajaan bawah bursaryvdan dapat buat a-level di Islamic international school dan selepas itu sambung ke IPTS juga dalam bidang pergigian di university swasta di dalam negara(akan dapta biasiswa JPA bila dapat tempat di university). Soalan mana pilihan lebih baik samaada nak masuk UIA atau buat a-level. Nak pilih pergigian di UIA takut juga kerana perlu dapat 4 flat baru dpt pergigian. Siapa yang tahu susah tak kursus asasi ni berbanding a level

    ReplyDelete
  15. Assalamualaikum.. Nak tumpang tanya.. Apakah perbezaan belajar di universiti penyelidikan dan universiti yg lain?? Contohnya degree in mech eng di utm dan di utem.. Mohon penjelasan.. Terima kasih..

    ReplyDelete
  16. majikan akan lebih prefer ex-IPTA daripada ex-IPTS jika kedua2nya mempunyai tahap kecemerlangan akademik.. cz kualiti pengajaran & pembelajaran lebih terjamin di IPTA, dan kebanyakan majikan di luar sana sedar akan hakikat itu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. tidak juga...

      Delete
    2. most unemployed graduates are from ipta..due to poor in english communications.. ipts student generally has no problem because their english is better..

      Delete
  17. ada orng kata student ipts ni lebih poyo betulker...hm..xde budak yang tolak ipta kerana nak ke ipts..sebab xdapat ipta lah die g ipts..yang cemerlang patut ke ipta..ipts untuk yang kurang cemerlng atau mls wktu spm dulu.hkikt ni ken terimalaa..sper suruh mlas beljr

    ReplyDelete
    Replies
    1. yup.. tu laa psal, kalau dpt ipts tu.. kira bersyukur laa, dn jgn ulng balik ksalahn yg sama masa spm.. nnt nyesal x sudoo..

      Delete
    2. macam berlagak ja ko ni....ingat semua orang beruntung macam ko kot....bangong...

      Delete
    3. UTP is an ipts. Aku tengok ramai je org tolak ipta sebab nk masuk UTP. N blambak je student sane straight A's time SPM.

      Delete
    4. This comment has been removed by the author.

      Delete
    5. Hahaha lawak seyhhh.. aq skrg blajar ipts.. aq dpat uia tp aq tolak.. adakah bermakna aq ni pemalas n xcerdik mcam bdak2 kat ipta tu? hehehe come on la.. xsemua yg blajar ipts tu sebb xdpat msuk uni.. cam aq msuk ipts sebb aq dpat biasiswa.. xde ar aq pkir nk byar utang pas grad .. dah org nk tanggung kt ipts.. kita trima je la kn.. peace*

      Delete
    6. who say? UTP iptskan? Under PETRONAS kan? banyak jerk org tolak IPTS semata2 nk msk UTP. ada nama kowt dan reputation sndri!

      Delete
    7. Aku dapat jee IPTA .. tapi aku tolak sebab nak lari dari PTPTN .. Adakah aku kurang pandai ? Aku pergi IPTS sebab nak dpt MARA .. adakah aku kurang pandai ? Haha .. Cakap jangan main lepas jee ..

      Delete
    8. aku selamba jer tolak ipta then masuk ipts. yang pastinya masuk ipts dapat sponsor study da pastinya lebih baik dari buat pinjaman ptptn kat ipta tu

      Delete
  18. salam...
    sy pljr lpasan stpm...
    p.am sy xkredit n xda sjil...
    sy nk sngt smbg bljar lg...n trpk nk msuk unitar...
    nk minx tlg spe2 bg pnjlsan mgenai unitar n smaada ok k x?
    rso nk msuk bl trpk rsikonya nnti...
    sy bkn mls bljar smpai p.am xlulus tp da xd rzeki sdgkn sy da cb bt yg trbk...

    ReplyDelete
  19. salam...
    sy pljr lpasan stpm...
    p.am sy xkredit n xda sjil...
    sy nk sngt smbg bljar lg...n trpk nk msuk unitar...
    nk minx tlg spe2 bg pnjlsan mgenai unitar n smaada ok k x?
    rso nk msuk bl trpk rsikonya nnti...
    sy bkn mls bljar smpai p.am xlulus tp da xd rzeki sdgkn sy da cb bt yg trbk...

    ReplyDelete
  20. Sy dah buat skit carian berkaitan perbandgn yuran IPTA dan IPTS.....Ia mmgg sg berbeza...Bg yg mampu lehlr blajr kat IPTS... tp bg kita yg biasa2 jr...IPTA. Tetapi brgantung pada rezeki masing2..

    ReplyDelete
  21. Peluang Pekerjaan?..siapa ada pengalaman bolehlah share. ? what about private sector.. which one they prefer..those from IPTA or IPTS.. ..

    ReplyDelete
  22. SOri menyampuk.. sy ex-ipta dan bekerja disyrikat oil & gas antra yg trbesar dimalaysia..pndangan sy dri segi kerja, ipts lebih mnyerlah, dan klu budak UTP, kbnyakan akn diserap PETRONAS, Uniten Akan diserap TNB, MMU Plak TELEKOM... Syarikat2 Ni lebih gempak compare tu swasta or kerajaan.. IPTA, Trpksa la brsaing sesama sndiri.. So, ada kelebihan & Kekurangan masing2..

    ReplyDelete
  23. salam, saya foundation msu plan nak apply utp/ipta lepasni.... peluang besar tak nak dapat?

    ReplyDelete
  24. berkenaan utp, sy juga dari foundation msu dan pointer overall sy 3.5 above. sy call utp untuk tanya psl latest intake nnt, diorg ckp susah nak dpt course engineering kt situ sbb dh penuh. hmm sedih rasa. sy plan nk smbung medic dkt msu tp tetiba teringin nk ambil engineering mekanikal dkt utp. takut sgt nnt kalau tk dpt. apa apa pun sy hnya mampu berdoa apa yg terbaik utk diri sy

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...