Sunday, August 28, 2011

Hapus Air Matamu, dan Jangan Bersedih....

Bismillahirrahmanirrahim,,
In the name of ALLAH, the Most Gracious the Most Merciful...


Hujan turun dengan lebatnya membasahi bumi sebelah sini... Duduk di hadapan laptop menunggu waktu berbuka.. fikiran melayang entah kemana..

Alhamdulillah berkesempatan kembali ke absolutely-is setelah lama menyepi... baru sahaja di sibukkan dengan test yang tak putus2.. dan...selepas ini akan di sibukkan dengan peperiksaan akhir semester pula..

Dua hari lagi syawal bakal kunjung tiba.. mungkin orang2 di luar sana menanti nya dengan penuh keriangan. Anak2 sibuk dengan baju barunya,, ibu2 sedang sibuk menghias rumah, dan ayah2 sedang sibuk menservis kereta dan mengilatkannya semampu mungkin...

Ramadhan ini bakal berakhir... maafkan aku Ramadhan kerana aku tidak menyempurnakan semua janji2 ku. Seringkali aku lupa dan lalai... Sesungguhnya manusia penuh dengan kekhilafan.

Hatiku tidak begitu teruja untuk menyambut Syawal kali ini.. menyambut hari kemenangan.. Ku bawa hati ku bermonolog. Mungkin kerana Syawal kali ini akan bertembung dengan peperiksaan akhir semester ku menyebabkan bibir ini sukar melakar senyuman???

Bukan pertama kali rasanya aku menghadapi peperiksaan dalam bulan syawal... Sewaktu zaman sekolah dulu lagi dah banyak kali rasanya... Tapi mengapa kali ini aku rasa resah gelisah.. Mungkin kerana aku rasakan aku kurang bersedia dengan subjek2 yang aku ambil semester ini??

"Ya ALLAH pencipta hati,,, aku pinta ketenangan dari Mu, hilangkan resah gelisah dalam hati ku,, agar ku ketemu Nur di lubuk hati yang banyak berdosa ini"

Aku rasakan ada satu tanggungjawab yang ku pikul untuk peperiksaan kali ini.. Ku teringat almari di rumahku, di penuhi dengan piala2.. Piala2 yang satu ketika dulu melakar senyuman di bibir ibu bapaku,. Aku tahu sepanjang zaman persekolahan ku, aku pasti tidak akan mengecewakan ibu bapa ku dengan keputusan yang ku bawa pulang.. Aku puas melihat senyuman mereka...Ingin ku berlari memeluk mereka.

Kini sudah beberapa tahun aku melangkah ke institusi pengajian tinggi untuk mencari ijazah ku..mengutip ilmu di perjalanan,, tapi mengapa aku merasakan aku sangat lemah... langkahan ku tidak seperti dulu,,, seringkali aku cuba bangkit tetapi sesuatu menyesakkan hati..

Ku sapu air mataku petang ramadhan ke 28 ini.ku hilangkan kesedihan dalam hati.. Ya...2 hari lagi adalah hari kemenangan seluruh umat Islam di dunia.. kemenangan melawan hawa nafsu yang seringkali menjadi raja pada hati yang alpa... dan aku...... akan ku laksanakan satu tanggungjwab ku setelah menyambut syawal ini.....

Peperiksaan akhir semester ini,,, semester yang benar2 menguji hati dan diri... Peperiksaan ini adalah satu tanggungjwab bagi ku..... Tanggungjawab bagi ku untuk mengembalikan kegemilangan yang pernah menerjah ruang hidupku.... Tanggungjawab bagi ku memberi senyuman kepda ibu bapaku..... tanggungjwab bagi ku untuk memberi kepuasan diri melihat senyuman mereka...tanggungjawab bagi ku sebagai perantau pencari ilmu....


" Ya ALLAH,,,tanpa pertolngan Mu aku hanya hamba Mu yang lemah. KAu tiupkan kekuatan dalam jiwa ku,, KAU hadirkan lah sesuatu yang indah,,, hanya ENGKAU yang mengetahui yang terbaik untuk hamba Mu.... Aku letakkan pergantungan ku kepda MU,,,, TUHAN PEMEGANG TAKDIR SEKALIAN ALAM"

1 comment:

  1. gud luck is...usah brsdih kwn, tunaikan la tggugjwb tu slagi mereka masih ada...aq doakn ko bjya..

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...