Friday, March 16, 2012

Bergelandangan di sebalik Kemajuan Selatan..

Salam and hi to all readers. Lama menyepi dari blog ni. Peredaran masa menjadikan hidup lebih sibuk.. sampai tak tahu nak curi masa kat mana lagi.. Untuk entry kali ni,, aku nak kembali ke negeri kelahiran ku.. Back to the south of Malaysia.


Mesti korang tahu negeri apa yang dekat selatan tanah air sebelah singapore tu kan.. ok.. kalau tak tahu jangan jadi rakyat Malaysia. Johor... yang semakin sinonim dengan projek mega Iskandar Malaysia. Antara projek pelaburan terbesar dekat Malaysia. Dengar2 nye nak jadi hub sektor pendidikan or edu city,, hub sektor pelancongan, pelopor industri minyak dan gas Asia dan macam-macam hub lagi..


Ok..memang aku tak nafikan sesekali menjengah kembali ke johor bahru tu,, semuanya dalam construction and every things keep changing,.. Baru semalam jalan ni boleh lalu,, besok pergi dah tak boley da..(__!). Satu ibu negeri yang sangat maju. Aku tak nafikan. Mungkin sebab tempias kuasa beli yang tinggi dari masyarakat negara jiran.


Tapi sayangnya di sebalik semua kemajuan tu, dari pemerhatian aku, bukan semua masyarakat sekitar mendapat faedah. Dalam keghairahan mereka-mereka yg bertaraf profesional meningkatkan taraf hidup, beribu-ribu lagi yang terpinggir. Contoh yan g paling mudah, kalau berada di larkin sentral atau terminal bus utama johor bahru pada pukul 1 hingga 4 pagi.. perasaan tak berapa ramai yang tidur beralaskan lengan di bawah eskalator? Perasan tak berapa banyak kanak2 berbaring di atas kotak? Perasaan tak berapa bilangan warga emas yang menyelongkar satu persatu tong sampah hanya untuk mencari tin buangan... PERASAN ATAU TAK??? Kalau sesiapa yang pernah pergi ke situ dan katakan "TIDAK..YANG ADA CUMA MERCEDES BRABUS putih bercermin hitam di tempat parking" pasti orang itu buta or maybe tak bermata.Tempat membeli belah tumbuh dengan pesat. Si kaya mengeluarkan sejenis kad ajaib untuk membeli seutas beg tangan berharga 7000MYR yang tertera lambang GUCCI sebesar alam, di tambah dengan perfume dari itali yang sama harga dengan makanan si miskin untuk sebulan. Di sebalik keangkuhan mempamerkan kuasa beli, berapa ramai yang perasan ramai manusia yang menadah tangan meminta wang dan tersenyum walaupun hanya di campakkan dengan seringgit wang kertas? Mereka tuduh orang ini pemalas. Mereka tuduh orang ini hanya tahu meminta,, sedang mereka terlupa diri mereka termasuk di kalangan yang bernasib baik daripada orang-orang yang terpaksa bersusah payah hanya untuk membeli roti 70sen..


hub pendidikan lambang keunggulan bandar dengan ilmu. Univeriti bertaraf dunia mula bercadang membuat pelaburan. Lambang Universiti of Newscastle mula diangkart dengan gah membenamkan simbolik penerokaan teknologi Malaysia, UTM. Masyarakat mengatakan universiti swasta luar negara yang membuka cawangan itu memberi impak kemajuan pendidikan negara, memberi peluang kepda cerdik pandai malaysia mendapat kehebatan pendidikan luar.. Mereka terlupa nak tambah satu perkataan lagi. cerdik pandai dan kaya.. ya.. manakala cerdik pandai tetapi kurang berkemampuan atau sama sekali tak mampu membayar yuran pengajian ratusan ribu ringgit hanya mampu tengok pintu pagar sahaja.Projek perumahan semakin rancak. nilai hartanah melambung. Si professional memandu nissan ladybird melihat brochure dan tersenyum sinis sambil berkata " ada yang internatinal lot tak?' manakala si sederhana yang memandu persona ataupun saga flx mencemik kan muka simbol ketidakpuasan hati. Dahulu rumah teres dua tingkat 22x70 dalam lingkungan 200ribu tetapi sekarang nilai yang tertera di brochure ialah myr800,000.. Rumah mececah lebih satu juta menjadi perkara biasa bagi pelabur... Lalu mereka katakan orang2 yang berbaring di jalanan itu pemalas padahal mereka terlupa bagaimana si pemungut tin mahu mengumpul 1 juta tu????


Itulah apa yang aku lihat di sebalik kepsatan kota iskandar yang semakin gah. Di sebalik kuasa beli yang tinggi, di sebalik keangkuhan kedai2 berjenama, jangan di lupa mereka yang kurang bernasib baik... Satu pembangunan mapan ialah pembangunan yang tidak meminggirkan sesiapa..

#sekadar pandangan dan pentafsiran peribadi diri yang cetek ilmu pengetahuan. Tidak ada kaitan dengan mana2 =)

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...